Kondomi sa spermacidom: rade li?

Uključujemo proizvode za koje smatramo korisnim za naše čitatelje. Ako kupujete putem veza na ovoj stranici, možemo zaraditi malu komisiju. Evo našeg procesa.

Spermicidni kondom je barijera oblika rađanja koja se nosi na penisu tokom seksualne aktivnosti. To je tanki omot koji je obično napravljen od lateksa.

Spermicidni kondom razlikuje se od ostalih kondoma jer je premazan spermicidom, vrstom kemikalije koja ubija spermu i dizajnirana je za sprečavanje uđe u maternicu.

Kako rade spermicidni kondomi?

Spermadicid obično dolazi u obliku žele, iako može biti i krema, pjena ili gel. Hemikalija koja se koristi u spermicidu je obično nonokson-9, koja djeluje sprečavanjem premještanja sperme.

Kad se pojavi ejakulacija, spermija će obično početi plivati prema grlićem materici. Međutim, spermacid je dizajniran da ubije spermu prije nego što dođu do maternice i potencijalno pronađu svoj put do jajeta.

Kada se pravilno koristi, redovni kondomi su 98 posto efikasni kao oblik kontrole rađanja. Međutim, trenutni dokazi ne sugeriraju da su kondomi spermacida u stvari efikasniji od redovnih.

Prilikom razmatranja koji oblik kontracepcije koristimo i korisno je znati koliko je svaka opcija na sprječavanju seksualno prenosivih bolesti (SPIS).

Dok kondomi mogu značajno smanjiti rizik od SPI-ja ako se koristi dosljedno i pravilno, nema dokaza koji bi pokazali da se kondomi spermacije povećavaju tu zaštitu.

U stvari, postoje neki dokazi koji sugeriraju da česta upotreba spermicida koji sadrže nonoksinol-9 mogu povećati rizik od HIV infekcije i drugih SPI.

Također je važno biti svjestan da samo upotreba spermicida ne nude nikakvu zaštitu od SPI-ja i smatraju se neefikasnim oblikom kontrole rađanja.

prednosti i konzul kondomi

Postoje neke koristi za odabir kondoma spermicidima kao metodu kontracepcije, uključujući:

 • oni su pristupačni. Spermacidni kondomi su jeftini način zaštite od trudnoće i SPI-ja.
 • dostupni su bez recepta. Spermacidni kondomi dostupni su za kupovinu u trgovinama i ljekarnama.
 • oni su efikasni. Spermicidni kondomi su efikasan način rada na rođenju kada se koristi dosljedno i pravilno.

Međutim, postoje i neke negativne implikacije korištenja kondoma spermicidima, koje ljudi moraju uzeti u obzir, kao što su:

 • oni mogu biti skuplji opcija od redovnih kondoma.
 • imaju kraći datum isteka od drugih vrsta kondoma.
 • mogu povećati rizik osobe da dobiju ili prenose HIV.
 • mogu izazvati alergijsku reakciju u nekim ljudima i iritirati penis ili vaginu.
 • kondomi ponekad mogu kliznuti ili slomiti. U ovom slučaju osoba može zahtijevati hitnu kontracepciju.

Ako osoba doživi neželjenu reakciju, poput svrbeža, nelagode, crvenilo ili oticanje nakon upotrebe spermacidnog kondoma, trebali bi razgovarati s liječnikom. Eliminiranje simptoma mogu biti jednostavniji kao preklopni brendovi, ali liječnik može testirati za alergiju od lateksa ili drugo stanje.

Uobičajeni mitovi o kondomima spermicidima

Neki se brinu da koriste kondomi spermicidima ili bilo koji oblik spermicida mogu izazvati kongenitalne medicinske uvjete ako zatrudni. Nema dokaza koji bi to sugerirali.

Takođe je mit koji spermadici mogu naštetiti dojkama dojke. Spermicidi ne unose majčino mlijeko niti utječu na proizvodnju mlijeka u grudima, tako da je sigurno koristiti kondome spermicidima dok dojite.

Spermacidni kondomi dostupni su za kupovinu na mreži.

Ostale opcije za zaštitu STI i trudnoće

Spermacidni kondomi nisu za sve, a postoje i mnogo različitih vrsta kontrole rađanja. Svaka metoda ima različit nivo efikasnosti i drugih prednosti i nedostataka, tako da izbor ovisi o pojedincu.

Ostale opcije za sprečavanje trudnoće uključuju:

 • intrauterinski uređaj (IUD): mala plastična ili bakrena zavojnica umetnuta u žensku maternicu koja zaustavlja spermu ili jaje. IUDS ne štite od SPIS-a.
 • Upravljanje rađanjem implantata: mala cijev ubačena u ruku koja zaustavlja jaja da budu puštena. Implantat traje do 3 godine, ali ne štiti protiv SPI-ja. detonic ne djeluje
 • vaginalni prsten (nuvaring): mali plastični prsten ubacuje se u vaginu i traje do 21 dan. Sam vaginalni prsten ne sprečava SPI.
 • Ubrizgavanje kontracepcije: Postoji niz ubrizgavanja kontracepcija koji traju za raznim dužinama vremena. Ubrizgavanje sadrži progestogen koji može spriječiti oslobađanje jajeta i zaustaviti spermu da ga dosegne. Ubrizgavanje kontracepcije ne sprečava SPI.
 • Tableta za kontrolu rađanja: Postoje mnoge različite verzije kontracepcijskog pilula koje su efikasne u sprečavanju trudnoće ako se pravilno uzima. Kontrolne tablete za rođenje ne sprečavaju SPI.
 • spužva: kontracepcijsko spužva se nosi unutar vagine i sprečava da sperme uđe u matericu pomoću barijere i spermicida. Ne štiti protiv SPIS-a.
 • Dijafragma: dijafragma je umetnuta u vaginu, tako da pokriva grlića materice i blokira spermu od ulaska. Samo nošenje dijafragme neće spriječiti STI-ove.
 • Hitna kontracepcija: Ponekad se naziva jutro nakon tableta, hitna kontracepcija radi sprečavanjem ili odgađanjem oslobađanja jajeta.

Ženski kondom nosi se unutar vagine i sprečava ulazak sperme iz maternice. Kada se istroše pravilno, može zaštititi od SPIS-a, na slično na isti način kao i kondomi koji se nose na penisu.

Svaka vrsta metode kontrole rađanja ima pozitivne i negativne. Životni stil osobe, lične sklonosti i sveukupno zdravlje može svima pomoći u određivanju koja vrsta kontrole rađanja i STI zaštitu najbolje odgovaraju.

Takeaway

Spermacidni kondomi su efikasna metoda kontrole rađanja i zaštitu STI kojim se pružaju i koriste se ispravno nose i koriste se ispravno nose i koriste se ispravno nose i koriste se ispravno nose i koriste se ispravno nose i koriste se ispravno nose i koriste se ispravno nose i koriste se ispravno istrošeno. Međutim, nema dokaza da su kondomi spermacida bolji u pružanju kontrole rađanja ili STI zaštite od kondoma bez spermicida.

kondomi spermicidima su jeftini, ali mogu i dalje koštati više od redovnih kondoma i imaju kraći rok trajanja. Moguće je i često korištenje kondoma spermicidima i ostalim spermacijskim proizvodima mogu povećati rizik od prijenosa bolesti.

 • Seksualno zdravlje / st ands

medicinska vijest danas ima stroge smjernice za izvor i izvlači samo iz recenziranih studija, akademskih istraživačkih institucija i udruženja i udruženja i udruženja. Izbjegavamo korištenje tercijarnih referenci. Povezujemo primarne izvore – uključujući studije, naučne reference i statistiku – unutar svakog članka i nalaze ih u odjeljku resursa na dnu naših članaka. Možete saznati više o tome kako osigurati da je naš sadržaj tačan i trenutan čitajući naš uredničku politiku.

Contents