·

Приховані пам’ятники Львова

Мова про пам`ятники, що є не на відкритому просторі. Шукати їх одне задоволення. Дізнатися про них більше – інше задоволення. То ж смакуйте в парі.

Швейк

Бравий вояка Швейк, згідно твору таки побував у Львові. на його вокзалі. Але як пам’ятник він сидить з гальбою пива та люлькою. Створений він 2002 року. Раніше його всі бачили сидячим перед кав’ярнею “Віденською”, але не витримав львівських дощів і пересів в глиб кав’ярні. То ж доведеться і вам зайти в середину би знайти його.

Білий лев

В підземеллі пабу “Білий лев”, що на вулиці Лесі Українки на вас чекає гігантський білий лев. То копія лева з Личаківського цвинтаря, з польського військового меморіалу “Цвинтаря орлят”. Тепер оригінали левів повернуто на цвинтар, але були часи коли вони зустрічали  мандрівників при в’їзді до міста, а один особливо помандрував і захищав то КДБ то геологічний інститут.

Туалетова пані

В кавярні “Атля”, що на Ринку, 45 є туалетова пані. Це натяк на давню історію, коли власник кав’ярні пан Едуард Терлецький століття тому відкрив в кав’ярні чи не перший платний публічний туалет міста. В правилах кав’ярні був пункт 14, який говорив що до бабці кльозетової (туалетової) має бути платне і чемне, без пропозицій. І у Львові “сходити до Едзя” стало синонімом сходити в туалет. Та якось письменник Кароль Макушинський прийме її за поважну даму і поцілує руку. Потім він робить це постійно.

Пивний живіт та коронування

2013 року в дворику площі Ринок, 18 з’явився пивний живіт. Він виринає з під землі і здалеку нагадує каналізаційний люк, що здувся. На ньому написано, що то пивний пуп України. Тут маємо подвійне трактування. Кажуть, що від пива росте пивний живіт, чи радше живіт для пива. Друге значення слова пуп, то центр. Згадаймо як Єрусалим називали пупом Землі. Пам’ятник з’явився як жартівлива реклама королівської пивоварні, що поруч. Також, біля живота ви можете коронуватися, бо зваблива молода пані тримає корону для всіх охочих.

Юрій Кульчицький в шахті

В копальні кави, в її підземеллі, що нагадує шахту де добувають каву ніби вугілля стоїть Юрій Кульчицький. Виходець з Галичини, який став героєм розвідником під час Віденської битви 1683 року. У Відні він відкрив кав’ярню “Під синьою пляшкою”, що зробила турецький напій – каву на популярний напій цієї європейської країни. Після цієї битви кава стала символом перемоги над турками. Кажуть, що він зажадав собі у винагороду 300 мішків кави, що були в турецькому обозі. Каву він подавав в турецькому посуді, та і сам вдягався як турок, пригадуючи цим, як він в подібному одязі пройшов через табір турок би передати рятівну вістку обложеним, що їм на допомогу йдуть армії союзників. Тож віденці зібралися з духом і протрималися ще до їх приходу.

Король Данило і Андрей Шептицький в Ратуші

Коли підніматися на вежу ратуші, то на одному з поверхів на вас чекатимуть бронзові погруддя короля Данила та Андрея Шептицького. Перший заснував Львів, а другий став символом українського Львова в міжвоєнні між Світовими війнами.

Фома Невіруючий

В дворику вірменської церкви є вмурований барельєф на якому воскреслий Ісус дозволяє апостолу Фомі запхати пальці в свою рану на грудях, би той пересвідчився, що Ісус точно живий. Бо той не впізнав його по воскресінню. Барельєф перенесено сюди з неіснуючої іншої вірменської церкви Львова

Святий Христофор

Покровитель мандрівників і монах з неймовірною долею. Але тут він є символом конкретної людини –– банкіра Христофора Августиновича, що офірував свої гроші на розбудову вірменської святині, що поруч. Про банкіра говорить таблиця вмурована в п’єдестал пам’ятника. І на ній є його герб.

Директори

В дворику ресторану “Mons Pius” є ціла галерея погрудь директорів “Mons Pius” коли той був банком. Все це славні вірмени Львова, що керували одним з найдавніших банків Львова, що проіснував три століття.

Наплічник

На подвір’ї географічного факультету з 2012 року є пам’ятник наплічнику, спорядженому і готовому до мандрування. Вивчення географії то нерідко мандри. Тож, можете і ви приміряти цей наплічник на себе, як на майбутнього мандрівника.

Відьма

В подвір’ї музею аптеки, що на Ринку є пам’ятник відьмі/ знахарці як символу народної медицини та аптекарського знання народу. Вона тримає змію, символ медицини.

Схожі записи