·

Байк-парки Львова

Коли йдеться про велоінфраструктуру великих міст, можливості, то спадають на думку велодоріжки, парківки чи відносно недавня зручність – спеціальні світлофори. І їх розташування мусить відповідати правилам дорожнього руху та здоровому глузду. Відтак ними займається місцева влада.

Втім, велосипед – це не лише засіб пересування з точки А у точку Б. Це – різновид активного відпочинку, екстриму в місті чи деінде. І, як не дивно, львівські велолюбителі мають облаштовані місцини для “гарцювання” на своїх “конях”. Для широкого загалу це доволі маловідомі велотраси у парках, лісах. Туди нечасто навідуються пішоходи. У цих виділених куточках зелених зон велофанати літають, стрибають і відточують майстерність у швидкісному спуску чи карколомних стрибках.

Для звичайних людей – це велотраси, та їх правильніше називати байк-парками. Велоекстримали самотужки доглядають/ускладнюють елементи цих байк-парків.

У Львові є кілька байк-парків різної складності. Та важливо розрізняти такі, що для екстримальних спусків (так званий даунхіл): круті схили, по яких спускаються на великій швидкості і ті, що для велоакробатики: майданчики з штучним рельєфом і дерев’яними конструкціями на відносно плоскій місцині.

Сихівський байк-парк

На околиці Сихова є не одна лісиста місцевість, куди ходять/їздять відпочивати. Для сихівських велоекстрималів вже давно є облюбованим ліс Вулька. Тут  можна просто проїхати лісовою стежиною (її вважають веломаршрутом) чи пострибати на горбах байк-парку.

Він вже досить відомий, але його важко назвати фаворитом по складності, та відповідно у гостроті відчуттів. Хоча кому як.

Складається з двох частин: верхньої і нижньої. Перша одразу при в’їзді у ліс. Тут кілька горбів, контруклон «змійкою», – достатньо для підлітків на BMX. Нижня частина – доволі довга траса, що спускається крутим схилом. Вона має різне покриття: зустрічаються кам’янисті ділянки, та здебільшого м’які, значна частина добре укатана велосипедами.

Верхня частина
Верхня частина Сихівського байк-парку
Верхня частина

Тут кілька вузьких ділянок, руху між дерев. Є різної складності контруклони. У найнижчій частині приємний бонус – струмок, до якого веде дуже стрімкий схил. Недоліком сихівського байк-парку є його стан: відчутно наскільки ретельно тутешні ентузіасти колись продумували трасу, та у 2023 році деякі дерев’яні конструкції потрухлявіли, – їх знесли, а кілька пагорбів у нижній частині поросли мохом.

Нижня частина Сихівського байк-парку
Нижня частина Сихівського байк-парку
Нижня частина Сихівського байк-парку
Нижня частина Сихівського байк-парку

Як знайти: з вулиці Зеленої повернути на Вулецьку, рухатись від Зеленої, проїхати повз «Іскру». З Вулецької повернути вправо, рухатись вулицею Горішньою через приблизно 600 м доїхати до в’їзду в ліс, до шлагбауму. От зразу за ним і буде байк-парк.

Памп-трек на Пасічній

Неподалік від Сихівського байк-парку є особливий памп-трек. Це різновид байк-парків, де вчаться “пампити” – їздити грядою маленьких чи більших горбів, розташованих один за одним. Його спорудили “з нуля” як додаток до новозбудованого житлового комплексу. Доглянута, простенька і коротка доріжка для початківців.

Як знайти: його адреса – Пасічна, 167. Це поблизу вулиці Пирогівка.

Байк-парк «Пісковня»

У Личаківському районі досить багато різних зелених зон: парки, лісопарки, ліси. Не дивно, шо тут два байк-парки. Однак “Пісковня” – це не зовсім байк-парк, а памп-трек. Найбільший, найкращий у місті. Рай для власників BMX. Цей спортмайданчик чимось навіть нагадує професійну спортивну арену, адже довкола нього є схили, звідки добре видно викрутаси – точно як на трибунах.

Є пампи різної висоти і рампи для стрибків, як насипні, так і дерев’яні.

Як знайти: байк-парк «Пісковня» спорудили на плато між вулицями Іванова Гора і Богданівська. З Іванової гори можна зручно спуститись ґрунтівкою, що починається одразу за церковцею.

Байк-парк Погулянка

Величезний лісопарк багатий на різні цікаві місця для відпочинку, як активного, так і пасивного. Він закладений на схилах яру. І один з таких схилів перетворили у невеликий байк-парк середньої складності. Тут на вибір дві траси, що простяглись вздовж обриву. На кожній з них є ґрунтові кікери, незначні контруклони. Їх реально проїхати приблизно за 2 хвилини. Повертатись на старт слід окремою стежкою, частина якої навіть асфальтована. Від байк-парку можна спуститись до головної алеї Погулянки, їдучи повз джерело (вода питна).

Байк-парк Погулянка
Байк-парк Погулянка
Байк-парк Погулянка
Байк-парк Погулянка
Байк-парк Погулянка

Як знайти: між ліцеєм Героїв Крут і “хрущовкою” (Пасічна, 64) є проїзд, що веде просто у парк. З нього повернути вліво, стежкою вздовж території ліцею, аж поки не натрапите на початок траси, праворуч від стежки.

Дьорт парк

У парку «Горіховий гай» облаштували компактний простір з насипаними горбками і рампами-трамплінами. Його назвали «Дьорт парк». Рельєф цього парку має одну особливість: на його краях є крутий схил, звідки спускаються на великі рампи. А інший, менш крутий схил виводить на великий памп-трек. Між ними є малий памп-трек, а поряд змайстровані дерев’яні кікери. Загалом схили довкола усіх елементів парку можуть бути “трибунами” для глядачів. Не дивно, що y 2020 році тут відбулись всеукраїнські змагання з велофристайлу. Усе досить доглянуте, ґрунт непогано утрамбований.

Дьорт парк (спуск зі сторони вул. Бойківської)
Дьорт парк (спуск зі сторони залізниці)

Як знайти: Хоч «Горіховий гай» парк середнього розміру, але знайти тут локацію велоекстремалів нелегко. Байк-парк у тій малопопулярній частині гаю, що за вулицями Куликівською, Сміливих. Власне вони закінчуються, вклинюючись майже у байк-парк. Додатковими орієнтирами можуть бути будівля «Авалон люкс», що в кінці вулиці Бойківської: вона є найближчим сусідом байк-парку. З основної частини Горіхового гаю сюди можна дістатись крізь тунельчик попід залізницею, після чого минути міні-городики.

Байк-парк у Брюховичах

У передмісті, що славиться можливостями для відпочинку й оздоровлення, свого часу позначили кілька прогулянкових веломаршрутів, облаштованих місцевою владою, розраховані на спокійну їзду як лісом, так і містечком.

Однак Брюховицький байк-парк – повна їхня протилежність! Він є місцем для любителів даунхіллу й ендуро. Тут організовують змагання (навіть коли засніжило!), тому стежать за належним станом траси. Це найкрутіший з усіх байк-парків.

Брюховицький байк-парк
Брюховицький байк-парк
Брюховицький байк-парк

 Є простіша і складніша траси, що перетинаються. На них спорудили трампліни, естакади, є вузькі закрути між дерев і досить довгі ділянки з контрнахилом. Ґрунт м’який, чистий, добре утрамбований на усіх ділянках.

Як знайти: найкраще туди їхати Замарстинівською, з неї повернути біля озера Стосика і рухатись берегом цієї водойми Заозерним провулком. Через приблизно 200 м від озера від провулка буде вулиця праворуч (орієнтир – велика опора лінії електропередач), якою проїхавши близько 300 м по прямій потрапите у ліс. Перд цим буде невеличка місцина, де зручно паркуються автомобілі. Лісова дорога вас і приведе до байк-парку.

Коловорот

Неподалік від Брюховицького, фактично в тому ж лісовому масиві є ще один байк-парк. Мабуть, це наймолодший і разом з тим досить великий. Починаючи з 2018 року, час від часу, його розвиває групка велоентузіастів.

Байк-парк “Коловорот”
Байк-парк “Коловорот”

Він має немалу площу, відтак багато елементів: трампліни, кікери, контруклони “змійки”, дропи, волрайди. Варіантів “намотати коло” безліч, самотужки важче зорієнтуватись, тому краще з кимось. Трохи допоможе ознакування: червоне і біле, крім цього попереджувальні знаки. Одна з ділянок пролягає вузьким хребтом, що виник над маленькими печерами. У цьому лісі також катаються на конях, мотоциклах і квадроциклах. На це слід зважати.

Байк-парк “Коловорот”
Байк-парк “Коловорот”
Байк-парк “Коловорот”
Байк-парк “Коловорот”
Байк-парк “Коловорот”

Як знайти: Хто знає де у Львові Клепарів чи вулиці Винниця, Холодна (дачний кооператив на Кам’янці), тому легко буде заїхати в ліс. У його верхній частині, що прилягає до садового товариства «Райдуга» і є «Коловорот». Хто не знає як доїхати до дач, тому слід з вулиці Брюховицької проїхати повз станцію «Батарівка» (біля фанерного заводу), неподалік від нього є залізничний переїзд, – з нього починається пряма вулиця, що піднімається вгору між дачами.

Якщо ці назви не зорієнтують, то найкраще допоможе вулиця Винниця. Точніше та її частина, що у лісі, відомому в народі як Глобус. Вона розділяє ліс на дві частини і є проїзною для авт. Нею слід їхати до відкритого кінного майданчика, повз нього – праворуч, рухатись галявиною і через кількадесят метрів почнеться підйом вгору, та стежки байк-парку.

Байк-парк на Любінській

Скнилівський парк майже увесь рівнинний. Тому й тутешній байк-парк позбавлений природніх елементів рельєфу. Він є найменшим у місті серед собі подібних. Все, що тут є – це кілька горбів, довгий кікер та змійка контруклонів. Цього достатньо для новачків та підлітків.

Байк-парк у Скнилівському парку
Байк-парк у Скнилівському парку
Байк-парк у Скнилівському парку
Байк-парк у Скнилівському парку

Як знайти: рухайтесь з перехрестя Виговського-Любінська від церкви, приблизно за 50-100 м буде в’їзд у парк, вже з нього побачите горби байк-парку. Можна також в’їхати у парк вулицями Чорнобаївською і Ударною, – з кінця останньої також його видно.

Кому ж подобається катання у стилі крос-кантрі, варто їхати на Знесіння.

А ті шаленці, яким львівських пагорбів замало, їздять кататись у Карпати, де облаштували швидкісні спуски і байк-парки на схилах гір.

Юрко Семашко

Схожі записи